Blog Torjus - Jan van Goch - Ritme van het leven

Rhythm of life

Recent werd ik gevraagd een soort van TedTalk te geven over het thema ‘rhythm of life‘. Deze vraag heeft geleid tot deze blog die ik graag met je deel. Ik benoem kort wat een ritme is. En neem je vervolgens mee in het veranderen van een ritme en wat dat je kan opleveren.

Wat is eigenlijk een levensritme?
Wanneer ik denk aan een ritme voor het leven, komen de volgende gedachten in mij op:

  • Wanneer het ritme te lang duurt, kan je onrustig en afgeleid raken.
  • Een leven met een mooi ritme, maar zonder duidelijk doel, kan ervoor zorgen dat je minder gemotiveerd raakt en wat diepgang mist.
  • Een hoog ritme geeft vaak veel energie, maar heeft uiteindelijk ook een prijs. Je moet weer op adem komen.
  • Wanneer je te lang in hetzelfde ritme zit, heb je kans het brede overzicht te verliezen.

Wat is jouw ritme?
Welk ritme past bij jou? Zit je wel in het juiste ritme? En heb je een ritme per dag, week, maand of jaar?

Wanneer je je bewust bent van je ritme, ben je beter in staat om beoordelen of je daar tevreden mee bent. Om me heen spreek ik veel mensen die niet helemaal tevreden zijn met hun ritme. Ze hebben het vaak of te druk of ze komen niet toe aan de dingen die ze wel belangrijk vinden.

Het kan dan gaan om wat tijd voor jezelf in een drukke week, maar ook om grote dingen als je eigen bedrijf willen starten of meer betekenisvol willen zijn. Het blijkt best lastig om een ritme waar je niet tevreden over bent te doorbreken.

Wanneer je bewust je ritme wilt veranderen, is het goed je even terug te trekken of af te zonderen. Ik doe dat zelf ook wanneer ik belangrijke keuzes moet maken.

Je ritme veranderen
Het afgelopen jaar heb ik verschillende acties ondernomen om mijn levensritme te veranderen. Dit heb ik bewust gedaan, omdat ik toe was aan wat nieuws, maar ook omdat ik aan iets niet toe kwam wat ik wel belangrijk vind. Wellicht herken je dat wel. Altijd maar druk zijn – met ook vaak mooie dingen – maar niet toekomen aan wat je echt belangrijk vindt. In mijn geval ging het om een grote verandering.

Ik had al lang de wens om ondernemers en professionals te helpen om verder te komen in hun leven en met hun bedrijf. Afgelopen 15 jaar was ik met name druk met het bouwen van mijn eigen bedrijf met een mooi team, en had ik niet de tijd en de rust om met aandacht anderen verder te brengen. Om tot een nieuw ritme te komen, heb ik onbewust én bewust een aantal stappen doorlopen. Deze stappen deel ik graag met je. Allereerst heb ik het bedrijf wat ik destijds had samen met mijn compagnons verkocht.

3 stappen om je ritme te veranderen
Onderstaande stappen kunnen je met name helpen als je een grote stap wilt zetten.

1. Je losmaken
Stel je zelf open voor iets anders, zonder gelijk een stap te maken. Je stelt je open voor een verlangen, een wens of drive die diep in je zit, maar waar je steeds of nog steeds niet aan toe komt. Je stelt je voor wat de verandering gaat brengen, maar ook wat het je mag kosten. Ik heb deze stap toegepast voor een grote verandering, maar voor een kleine verandering werkt het net zo goed. Wanneer je in een week meer tijd voor jezelf of je gezin wilt, gaat dit ook ten koste van iets anders.

2. Afscheid nemen
Wanneer je daadwerkelijk toe bent aan iets anders, is het belangrijk goed afscheid te nemen van wat je achter laat en vervolgens even geen nieuwe commitments aan gaan. Die periode van geen commitments heb ik gebruikt om veel gesprekken te voeren met boeiende mensen die mij hebben geïnspireerd. Ieder heeft zijn eigen manier om geïnspireerd te raken. Onderzoek dat bij jezelf.

In de fase van afscheid nemen zit je niet meer in je oude rol en nog niet in je nieuwe rol. Vraag jezelf af welke rol bij je nieuwe ritme hoort. Ik was in mijn oude rol de ondernemer en in deze fase leerling. Het zijn van leerling gaf meer ruimte om van anderen te leren en het niet zelf te hoeven weten.

3. Je inspannen voor wat nieuws en uit je comfort gaan
Wanneer je kiest voor je nieuwe ritme en rol voelt dit aan het begin onwennig. Het vraagt training en inspanning om nieuwe dingen eigen te maken. Topsporters zonderen zich ook wel eens af als voorbereiding op een belangrijke wedstrijd. Afzonderen is niet altijd makkelijk. Er wordt altijd wel een beroep op je gedaan. Zullen andere begrijpen dat je niet beschikbaar voor ze bent?

Zoek daarom de stilte zonder afleiding. Een plek waar je niet wordt gestoord. In deze tijd is het vinden van stilte best een uitdaging. Mijn ervaring is dat wanneer er geen afleiding is je beter voelt en na kunt denken over wat je wilt veranderen en hoe je dit wilt doorvoeren. Afgelopen jaar ben ik 24 uur in afzondering geweest op een berg in Noorwegen en in de Negev-woestijn. Beide momenten hebben mij veel opgeleverd. Ook achter in de tuin waar niemand me ziet, kan ik dit moment van afzondering hebben. Tijdens deze afzondering ontstaan vaak de scherpste beelden over verandering die je aan het maken bent.

Wat kan een nieuw ritme je opleveren?
De blog wordt te lang wanneer ik alle inzichten, ervaringen, ontmoetingen en momenten met je zou delen die een verandering in mijn ritme hebben opgeleverd. Maar een paar belangrijke wil ik zeker benoemen:

Meer balans in mijn leven
Ik richt mijn leven beter in. Een deel van mijn tijd besteed ik nu aan het begeleiden van bedrijven. Daarnaast bouw ik aan mijn eigen praktijk om professionals en ondernemers persoonlijk te begeleiden. Beide onderdelen hebben tijd en aandacht nodig. Sporten doe ik veel meer gestructureerd. Ook bouw ik vaste momenten in om geïnspireerd te worden en mijzelf te verdiepen.

Van mijn hoofd naar mijn hart
Het lukt mij beter om keuzes te maken vanuit mijn hart. De vraag die ik me steeds vaker stel is wat ik zelf wil en dat ik me minder afvraag wat de ander van mij verwacht.

Genieten van mijn nieuwe positie en daar meer in gaan staan
Doordat ik de rol van leerling heb omarmt ben ik veel meer gaan vragen en verwacht ik van mijzelf dat ik minder weet. Nieuwsgierig zijn levert ook voor de ander wat op. Na een kennismakingsgesprek met een directie gaf de CFO mij terug dat hij veel had geleerd van de vragen die ik durfde te stellen. Veel vragen had hij nooit gesteld aan zijn eigen directie.

Het veranderen van je ritme
Veranderingen doorvoeren kost tijd. Het kan soms ook helpen klein te beginnen: Wat kan jij morgen al doen wat bijdraagt aan de verandering van ritme die jij wilt doormaken?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email