je roeping geeft ruimte en richting

Waar gaat je hart sneller van kloppen?

Afgelopen maanden heb ik me mogen verdiepen in hoe je meer tevreden kunt zijn met jezelf en meer je roeping kunt leven. Ik gebruik het woord roeping en misschien passen voor jouw de woorden “persoonlijke missie” of WHY beter. Graag deel ik in deze blog een aantal thema’s die wellicht jou ook kunnen helpen om meer tevreden te zijn en in je kracht te staan.

Vaak begeleid ik mannen en vrouwen die het maatschappelijk goed hebben gedaan. Je hebt een mooie baan, een goed lopend bedrijf , een groot sociaal netwerk, een partner en of gezin en tijd voor leuke vakanties. Wat wil je nog meer? Je wilt simpelweg gelukkig zijn. En waarom lukt het dan niet altijd je gelukkig te voelen. 

Deze blog wordt ondersteund met beelden die mij raken van Lieke Anna. Foto’s die een verhaal vertellen.http://www.liekeanna.com

 Omarm de donkere kant van jezelf

Iedereen heeft een deel van zichzelf wat je minder mooi vindt. Wat doen we vaak ons best om dit deel niet te laten zien en om het zelfs weg te drukken. Een onzeker gevoel kun je dan overschreeuwen door bijvoorbeeld dominant te zijn in een vergadering. In het werken met cliënten merk ik dat mensen meer tevreden worden wanneer het hun lukt de minder mooie kant van zichzelf aan te kijken en vervolgens te accepteren. Dit brengt letterlijk rust en ruimte. Door het aankijken van je donkere kant mag je ook de vraag stellen wat dit je heeft opgeleverd. Je onzekerheid maakt je wellicht kwetsbaar maar zorgt er ook voor dat je sensitief bent en goed kunt aanvullen wat er gebeurt om je heen. Kijk eens naar je donkere kant. Wat heeft deze kant je gekost en wat heeft het je opgeleverd?

 

Jouw effect op de ander en de ander op jou

Wat voel je in de eerste ontmoeting met de ander? Wat wordt er dan bij je geraakt bewust en onbewust? Wanneer ben je in verbinding en wanneer ga je uit verbinding. Afgelopen maanden heb ik met deze vraag geëxperimenteerd en het heeft me veel opgeleverd. Aan verschillende mensen in mijn omgeving heb gevraagd een plus en minpunt te benoemen in de ontmoeting met mij. Dit was best spannend. Het vragen van feedback leverde mij op hoe ik ruimte mag innemen in een groep en tegelijkertijd ruimte geef aan de ander. Wanneer ik ruimte inneem door alleen een punt te maken om mijzelf bewust of onbewust te profileren, gaat de ander uit verbinding. Nu probeer ik alleen nog mijn mening te geven wanneer het relevant is en echt bijdraagt. Het gaat niet meer om mijn gelijk of m’n zin krijgen.

Mooie bijvangst van feedback vragen is dat de ander graag feedback geeft en dat geeft weer verbinding. Ik raad je aan de komende maand eens 10 mensen in je privé en zakelijke omgeving te vragen “wat ervaar je als positief en negatief in de ontmoeting met mij” Ik vraag trouwens steeds vaker feedback. Na het afronden van een opdracht maar ook aan een bedrijf waar ik in de RvC zit. Het levert altijd wat op.

 

Ga je voor geluk of voor je roeping

Veel mensen hebben als doel gelukkig zijn. Geluksmomenten zijn erg waardevol maar gaan ook weer weg. Misschien is geluk bij jou wel gekoppeld aan succes. Wanneer je succes hebt behaald, voel je je ook gelukkig. Vervolgens ben je op zoek naar het volgende geluks en of succes moment. De drang naar geluk kan ook stress en eenzaamheid opleveren omdat het nooit helemaal goed genoeg is. Is gelukkig zijn het doel of is dat wat anders? Ik heb gelukkig zijn veranderd in mijn roeping leven. Bij een roeping gaat het om datgene wat mijn hart sneller doet kloppen. Hoe kan ik betekenisvol zijn. Het gaat om mij in relatie tot de ander. Dit gaat verder dan geluk en brengt levensvreugde en tevredenheid. Het is meer een status dan een moment. Je roeping werkt vervolgens door in de rollen die je vervult als ouder, directeur, manager, coach bij de voetbal, bestuurslid van de politieke partij waar je betrokken bij bent.

In mijn roeping help ik anderen (mensen en bedrijven) bij met maken van keuzes en het geven van richting zodat ze mooier worden. Mijn roeping geeft ruimte en richting. Het zorgt ervoor dat ik focus hou en zoveel mogelijk doe wat mij te doen staat en me minder laat afleiden door verzoeken, wensen, ideeën en opdrachten die niet bij mijn roeping passen. Het helpt bij het maken van keuzes en stellen van prioriteiten.

Veel mensen die ik spreek worstelen en worden opgeslokt door hun werk of bedrijf en vergeten daardoor hun roeping te leven. Ze ervaren maatschappelijk succes maar voelen zich tegelijk eenzaam in hun eigen bedrijf of schieten tekort in hun eigen gezin omdat daar geen focus ligt. Ook ontmoet ik regelmatig mensen die aangeven dat het niet “meer stroomt” je carrière kabbelt dan en je stopt veel energie in je bedrijf zonder dat je echt verder komt. “Hoe kan het bij jou weer stromen?”

 

Invulling geven aan je roeping

Je roeping leven, vraagt vaak een verandering in gedrag. Wat ga je daadwerkelijk anders doen en hoe ga je dit doen? Het kan zo groot lijken een roeping te hebben en tegelijk je verlammen omdat je niet weet waar te beginnen. Daarom probeer ik een roeping klein te maken. Wat kan je vandaag en morgen al doen? Door iedere dag bewust aan je roeping te werken ga je deze leven en verandert je gedrag. Het kan je helpen om op te schrijven wat je per dag, week, maand en jaar wilt doen vanuit je roeping en hoe je in je roeping kunt blijven.

Mij heeft het altijd geholpen om goede mensen om mij heen te verzamelen. Ik noem ze altijd de “wijze mannen” die een tijdje met mij opliepen en mij hielpen op koers te blijven. Nu geef ik ze de naam “secure bases” Bij mijn secure bases is het veilig en word ik ook uitgedaagd een volgende stap te zetten.

Je zal merken dat het niet altijd lukt in je roeping te blijven. Maak je roeping daarom niet te zwaar voor jezelf. Neem de houding aan dat je leert je roeping te leven. Het is levenskunst. Het gaat met vallen en opstaan. Door te accepteren dat je gaat vallen, is het makkelijk om weer op te staan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email