Blogbeeld - Wat inspireert jou en hoe inspireer jij anderen?

Wat inspireert jou en hoe inspireer jij anderen?

Je herkent het vast: van die drukke periode voor een vakantie of aan het einde van een kwartaal of een jaar. Je wilt alles goed doen en afronden en moet ook nog een paar stappen extra doen. Dan komt er ook nog een vakantie tussendoor en prive spelen er ook nog wat dingen die je aandacht vragen. 

Alles bij elkaar zit je werk- en privéagenda deze periodes bomvol. Het lijkt steeds moeilijker om in de pauzestand te komen. Misschien moet je letterlijk op adem komen wanneer je vakantie begint.

Hoe gaat het nu met je?
Afgelopen tijd sprak ik verschillende ondernemers en professionals. Ik stelde ze vaak de vraag hoe het met ze gaat. Het meest gegeven antwoord op de vraag was dat ze het toch wel erg druk hebben.

Ik betrap mezelf er ook wel eens op. Het antwoord is vaak vluchtig en geeft ook niet altijd een beeld over hoe het echt met je gaat. Ik ben ook wel benieuwd of druk zijn een keuze is of dat het je overkomt. Voel je je er goed bij of juist slecht?

Te druk zijn is een keuze.

Als je merkt dat er onbalans is
Dat iemand te druk is, geeft weer dat er sprake is van een onbalans. Die onbalans kan verschillende oorzaken hebben. Ik noem er een paar: je doet teveel, je vindt het lastig om nee te zeggen, je voelt je te verantwoordelijk of je houdt het graag bij jezelf, zodat je controle houdt. Meestal weet je zelf wel waardoor het komt.

Maar als ondernemer, leider, manager en professional ben je een voorbeeld voor je team en organisatie. Wanneer jij te druk bent, gaat dit waarschijnlijk ten koste van iets anders. Ben je nog in staat je team te inspireren en aandacht te hebben voor de mensen waar je mee samenwerkt? Of privé aandacht te geven aan de mensen die belangrijk voor je zijn?

Hoe raak jij geïnspireerd en gevoed?
‘Geïnspireerd worden? Nu even geen tijd voor, kan altijd later.’ Investeren in jezelf is enorm belangrijk, maar lijkt altijd later te kunnen.

Terwijl leiders meer impact hebben wanneer ze geïnspireerd worden en deze inspiratie kunnen overdragen op hun omgeving.

Uit verschillende management-theorieën blijkt dat de meeste mensen wanneer ze het druk hebben datgene uitstellen wat wel belangrijk is, maar geen prioriteit lijkt te hebben. Deze activiteiten moet je plannen, omdat ze anders geen ruimte krijgen door de waan van dag.

De vraag die ik je daarom wil stellen is: hoe word jij gevoed? Zodat jij anderen weer kunt motiveren en inspireren, en meer in balans bent met jezelf en je omgeving?

Hoe word jij geïnspireerd?

Het antwoord is voor iedereen anders. Je kunt een goede gesprekspartner zoeken waar je periodiek mee gaat zitten, je kunt ieder kwartaal de stilte zoeken in de natuur of een klooster, of je kunt jezelf elke dag een kwartier de tijd gunnen waarin je niets doet, en alleen maar denkt en afwacht wat er komt.

Hoe word jij gevoed? Neem deze vraag mee en kijk wat het je oplevert.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email